دین بازاری
پیتر برگر یکی از بزرگترین جامعهشناسان دین که چند سال پیش فوت کرد، در کتاب سایه بان مقدس به پدیده شکل گیری دین و سکولاریسم میپردازد. به نظرم توصیفات خیلی خوبی از وضعیت دین در دنیا دارد ولی تحلیلها و تفسیرهایش به شدت دچار سوگیری است.
یکی از توصیفات زیبایش راجع به دین در دنیای مدرن این است که دین، تبدیل به کالایی بازاری میشود. انواع روابط اقتصادی نظیر تبانی و کارتل سازی در نهاد دین پیدا میشود. اما در سطح فردی، دین تبدیل به مد میشود. یعنی دین مثل یک کالای مصرفی میشود که مثل لباس، هر روز یک شکل پیدا میکند.
با توجه به این مطلب، ربط برخی از مداحان، روحانیون، سیاستمداران و برخی فعالیتهای اقتصادی به راحتی روشن میشود.
درود بر شما--اصولا قسمتهای مهم و مولد و واقعی دین ها از همان ابتدا پوشانده شدند و پیروان اولیه و دانشمندان بعدی همگی بدنبال مردم پسند کردن دین ها بودند و زیاد هم نگران واقعیت و اصل دین نبودند.شاهد بسیار مهم آن مراسم عزاداری سیدالشهدا هست.آسیب رساندن و ضربه زدن به بدن در دین اسلام جریمه دارد ولی فقیهان برای جلب بیشتر افراد نادان و دور از دین در باره این قسمت دین سکوت مرگبار گرفته اند و گاهی هم شاهد تقدیر و تقدیس و...هم بوده ایم--خالص ادیان در صفحات کتابهای اندیشمندان قائل به توحید در حال خاک خوردن است.ودر حال حاضر در هیچ جای دنیا دینی وجود ندارد و در همین ایران مذهبی وجود دارد که از پایه و اساس بر پایه دروغ بنا نهاده شده و در مسیحیت که فاجعه بار است و اهل تسنن هم در مذاهبی گیر کرده اند که حداقل نمی توان به آنها گفت دین